BorSor Borkereskedés

Mindent a borokról

Kitekintés - Japán párlatok nyomában

2021. április 21. 16:44 - BorSor

Japonizmus a Soron!

japan_2.jpg

Köszönet Végh Tamás vendégírónknak, a japán kultúra rajongójának, a blogbejegyzésért.

Japánban igen nagy népszerűségnek örvend minden tavasszal a a cseresznyefa virágzás és az ahhoz tartozó régi hagyomány, a hanami, vagyis szó szerinti fordításban a virágnézés. Az apró rózsaszín és fehér virágszirmok kavalkádja tartja lázban a szigetország lakóit és sok ebből a célból odalátogató turistát is (az utóbbit persze csak a pandémiamentes békeidőkben). Az apró szirmok a folyamatos megújulást és az újjászületést szimbolizálják. Spirituális feltöltődés mellett a tavaszi megújulásra ösztökéli az arra ráhangolódó, piknikező rajongók táborát.

img_1507.JPG

2021. áprilisi fotó Osakából, egyenesen a BorSor részére.

De hogyan is lett a hagyományait és szokásait ennyire tisztelő Japán a whisky gyártás mára már elismert hazája? A válasz pont ebben a megújulásban keresendő, ugyanis pár vállalkozó kedvű fiatal az 1910-es években elment tanulni Skóciába, hogy aztán teljesen megreformálja a hazai szeszesipart. Itt megemlíteném Takecuru Maszataka nevét, aki lelkesen tanulmányozta a whisky készítést és az általa Bibliaként forgatott J.A. Nettleton könyvét, amit le is fordított japánra. Sajnos anyagilag nem tehette meg, hogy elvégezze a kurzust, viszont engedélyt kapott, hogy végiglátogassa a nagynevű lepárlókat, ahol első kézből, maguktól a munkásoktól tudta meg azokat az apró trükköket, amiket gondosan fel is jegyzett. Hazatérése után nem fogadták kitörő örömmel, ennek hatásáraTorii Sindzsiro Osaka és Kioto között vásárolt földeken megépítette saját Yamazaki lepárlóját (ami később a Suntory). Ez lett Japán első whisky "valódi" lepárlója, a többi már történelem.

japan_1.jpg

A múlt a jelen és a jövő fura találkozása ez, ami talán még jobban felkorbácsolja kíváncsiságunkat a japán kultúrával, ebben az esetben a japán párlatokkal kapcsolatban. Akkor is érdemes meglátogatni a BorSort, ha csak kísérletezgetnénk ezen a területen és valami újdonságra vágyunk.

A Suntory párlatok fotóit állandó fotósunk, Lantos István készítette.

komment
süti beállítások módosítása