BorSor Borkereskedés

Mindent a borokról

Sauvignon blanc

2021. április 12. 11:18 - BorSor

A tavasz hírnöke

sauvignon_blanc_grapes-923x500-1.jpg

Átállítottuk az órákat. Egy kicsit kevesebbet aludtunk, cserében jóval világosabbak az esték. Az EU-ban lehet, hogy utoljára tettünk így (vagy ki tudja?), de beköszöntött a nyári időszámítás. Ezzel együtt a nyár nem is, de március 21-én a csillagászati tavasz biztosan bekopogtatott. Megmutatta minden arcát, a kora nyáriastól a kemény tél végéig, teljes volt a paletta idén.

Mi lehet a tavasz hírnöke, ha borokról gondolkodunk? A korai fajták, az “újborok” már rég palackban: irsai olivér, rozé, portugieser, csak, hogy a három legkeresettebbet említsük.

A tavasz hírnöke egyértelműen a sauvignon blanc. És nem csak azért, mert tökéletes harmóniát alkot a szintén primőr spárgával, bár lehet, hogy ez is elég lenne. De nem, karakterének minden eleme a tavaszt, a megújulást, a természet feléledését juttatja eszünkbe.

Sauvignon blanc – “vad fehér”, ha nyersfordításra törekszünk. A világ egyik legismertebb fehérborszőlő-fajtája, és az egyetlen olyan világfajta, amelynek borát az aromatikus fehérborok között tartják számon.

Hazájának a Loire-völgyet és Bordeaux térségét tekintjük. A világ egyik legelterjedtebb borszőlőfajtája, ennek köszönhetően rengeteg különféle stílusú sauvignon blanc-nal találkozhatunk. Itthon a legtöbb borvidékén megtalálható, 1982 óta jegyzett fajta. Magyarországon is nagyon szép tételek kerülhetnek polcokra, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a laza, meszes talajt, a hűvösebb klímát kedveli elsősorban, így azon borrégiók közül kerülhetnek ki remek tételei, amelyek ennek megfelelnek (pl.:Etyek, Pannonhalma, Mór)

Teljesen más karakterű bort tud adni különböző körülmények között. A leghíresebb tételek Franciaország Sancerre, és Pouilly Fumé települések palackjai, eredeti hazája vidékéről, melyek a Loire folyó két – nagyjából szemközti - partjáról szüreteltek, és léteznek olyan hozzáértők, akik a két tétel közt különbséget tudnak tenni. (Akár vak kóstolás alkalmával is. Állítólag. �) Ezek a tételek visszafogottabbak, meszes – krétás alapon zöldnövényes, finom, elegáns darabok.

pouilly-sur-loire.jpg

Bordeauxban teljesen más szerepben tetszeleg, mert bár saját jogán is tökéletes fehérbort ad, itt a legtöbbször cuvée készül belőle. A világ legismertebb, leginkább elismert fehér desszertborának, a Sauternes-nek alkotórésze, miután az alapszőlő (ált.:semillon), semleges, és ugyan jól érik (valamint botrytisesedik) az aromát és a savat a sauvignon blanc biztosítja.

Franciaország, és a kezdetek vs NZ: a mindenki által ismert, keresett, és szeretett “újhullámos“ tételekről kell szóljon a következő rész. Mert ha sauvignon blanc, akkor a legtöbbször New-Zealand, “NZ”, borsznoboknak Marlborough. Az elmúlt években minden sauvignon blanc ezt a karaktert próbálja magára ölteni világszerte. Ezek a tételek olyan kirobbanó illat, aroma, -és ízvilággal érkeznek, ami teljesen új. Új-Zéland nagyon tudatos borászati, szőlészeti munkával, és talán mindenekelőtt rettentő komoly marketing kampánnyal világsikerre vitte a szőlőfajtát. A francia, elegáns, visszafogott, “eredeti” vonal kissé a háttérbe szorult. Új-Zéland “vad fehér” szőlőjét csak a megfelelő dűlőkben, különböző szüretelési időpontokabn szedik (kell a sav, az aroma, és éretten a cukor), és olyan borokat készítenek, melynek palackját megbontva egy percen belül a szomszéd helyiségben is mindenki érdeklődni kezd az illat forrása után. Az illat itt már nem visszafogott, elegáns “krétás-zöld”, sokkal inkább egzotikus (maracuja, mangó, barack), elképesztő illatfelhővel.

marlboroughwhitehaven3.jpg

Az elmúlt években (évtizedben) itthon is egyre inkább ezt a vonalat igyekezett elkapni a borászok többsége. Szerencsére ugyanakkor nagy a szórás, bátran kell kísérletezni, mert bármely pince tételei között belefuthatunk bármilyen karakterű tételbe, akár stabil minőség mellett is (szerencsés esetben). Várjuk a tavasz hírnökeit: az epret jó rozével, a spárgát jó sauvignon blanc-nal. De ne feledkezzünk meg róluk később sem, legyen az a sauvignon blanc fülledt, trópusi, egzotikus, vagy egreses, csalános, füves, citromfüves, tárkonyos, bodzás, netalán pesti bérházak lépcsőfordulóját idézően macskahú*szagú. � Mert legalább ennyi, és még ezer arca vár minket. Ami talán mindegyikben közös, az a könnyed test, az aromagazdagság, közepes-alacsony alkohol, élénk savkészlet. Mindezek alapján azt már talán említenünk sem kell, hogy acéltartályos, reduktív tételekről van szó. Kóstoljuk magában, fröccsnek, ételpárosításban. (Tippek alább!*) ne csupán tavasszal, hanem inkább egész évben!

 

Tippjeink ételek párosításához: klasszikus ajánlások a (friss) kecskesajtok, a spárga, szinte bármely friss zöldfűszer (bazsalikom, petrezselyem, rozmaring, de akár menta, vagy kapor is), fehér húsú szárnyasok, halak és tenger gyümölcsei, saláták, néhány tétel esetében akár citromtorta kísérőjeként is megállja a helyét, természetesen az adott tétel stílusától függően.

pexels-maksim-goncharenok-5038375.jpg

komment
süti beállítások módosítása