BorSor Borkereskedés

Mindent a borokról

Borversenyekről általában

2020. október 27. 14:25 - BorSor

 

 

A BOROK MEGMÉRETTETÉSE

VAN A PALACKON EGY MATRICA? ARANYÉRMES LETT? AZ JÓ NEKEM? MIT JELENT?

 

decanter-world-wine-awards-20201.jpg 

Minden évben helyi, régiós, nemzeti és nemzetközi borversenyek tucatjaiból válogathatunk. Az egyszerű érdeklődő is különösebb erőfeszítés nélkül össze tud számolni száznál is több borversenyt. Pont ezért sokak szerint kis túlzással bármilyen minőségű bor szerezhet érmet, csak a megfelelő versenyen kell indítani. Mint mindig, az általánosítás nem takarja a valóságot, de nyomokban tartalmazza azt. Lefordítva: nem kell minden ezüst, aranymatricás palackot gondolkodás nélkül leemelni a polcról és hazavinni. Figyelembe kell azonban venni, hogy, bár minden ilyen jellegű megmérettetés hasonló célt szolgál (a vizsgált tétel minőségét igyekszik bizonyos kritériumok mellett megállapítani), mégis igen sokféle szempont szerint születhet eredmény.

Egyáltalán nem mindegy, hogy kinek szól egy-egy ilyen borverseny: Az egyszerű fogyasztónak? Borászoknak? Kereskedőknek? HoReCa szereplőknek? Mik is azok a kritériumok, melyek mentén az ítélet születik: Teljes vakteszt? Fajtaverseny? Kik tesztelnek: csak szakemberek? Szőlészek-borászok? Sommelier, fogyasztó, kereskedő? (Jó példa lehet az Európában igencsak ismeretlen U.S. Sommeliers Choice Awards, melynek során elsősorban szakmabelieknek igyekeznek segíteni egyetlen kérdés eldöntésében: “Would we stock it?”/”Érdemes tartani?”) Jól látható tehát, hogy nem véletlen a versenyek számossága, változataossága, és ezt a mennyiséget indokolja a földrajzi elhelyezkedés is. Európai szemmel nézve érdektelennek tűnhetnek a New York Wine&Food Classic, vagy akár a San Francisco Chronicle Wine Competition januári eredményei, és ez fordítva is ugyanígy működik: New Yorkban sem reszketnek a VinAgora eredményekért, noha ez hazánk egyetlen nemzetköziborversenye. A hasonló összehasonlításokat pedig vég nélkül lehet sorolni.

Van azért néhány olyan, rangos verseny, amelyre mindenki figyel: szakmabeli, műkedvelő kontinenstől függetlenül. Ezek általában a legnagyobb, legszínvonalasabb, komoly szabályrendszer mellett megrendezett borversenyek.

palackok_results.jpg

 

komment
süti beállítások módosítása