BorSor Borkereskedés

Mindent a borokról

Borversenyekről általában 2. rész

2020. november 01. 16:29 - BorSor

blog1_2.jpg

 

International Wine and Spirit Competition https://www.iwsc.net/

A legrégebbi. 1969 óta minden évben publikálja az eredményeit, az év 7 hónapján át több, mint 400 magasan képzett szakember vizsgálja a tételeket Ázsiától Amerikáig,

International Wine Challenge https://www.internationalwinechallenge.com/

1984-ben alapította Robert Joseph borszakíró, mára a William Reed Business media keratein belül működik. A válogatott szakemberek több, mint tízezer tétel közül válogatják ki első körben azokat, melyek 85-nél több pontot kaphatnak. Következő fordulóban ezek közül választják ki a bronz, ezüst, és aranyérmeseket, majd az aranyérmeseket egy újabb fordulóban versenyeztetik, így lesz minden évben egy-egy tétel a kategóriájának legjobbja.

DecanterWorldWineAwards https://www.decanter.com/decanter-awards/

Tizenhetedik éve rendezik meg a világ legnagyobb borversenyét, mely a borbírálat szigorú szabályainak is köszönheti hírnevét. A brit borversenyen szintén nagyjából tíz-tizenötezer tételt bírálnak el évente. A beérkező borok először kapnak egy kezdő besorolást: ország, régió, szín, fajta, stílus, valamint ötféle árkategóriához történő hozzárendelés alapján A bírálatot végző szakemberek szakterületük legjobbjai, számos master of wine, master sommelier dolgozik együtt. Az ítészek a bírálat kezdetén tisztában vannak tehát a kóstolt bor fajtájával, termőterületével, árával stb. azonban nem tudják mely borász, pincészet termékét kóstolják. A bíráló bizottságok tagjai önállóan kóstolnak, majd a véleményüket a többi bírálóval megosztva újra kóstolják az adott tételt, mely így megkapja a pontszámot a 100-as listán.

A tételek 83-85 pont között ajánlott, 86-89 pont közt bronz, 90-94 pont között ezüst,95-96 pont között arany érmet kapnak.

Az aranyérmes borokat a második héten újra összekóstolják, melyek közül a legkiválóbb tételek megkaphatják a 97-100 pontot, és a platina érmet.

 

Ezek a világversenyek méltán irányítják mindenki figyelmét a boros szakmára. Az itt szereplő, jól szereplő borok pedig méltán emelik az adott tétel, borász, pincészet presztizsét. Érdekes módon Magyarország még mindig jellemzően a tokaji borrégióból szerzi a legtöbb érmet és a legmagasabb pontszámokat, de azért egy általános, emelkedő tendencia is megfigyelhető hazánk borainak megítélésekor. Az idei évben is jó néhány díjazott született; mind ajánlott, bronz, ezüst és arany kategóriában is.

Ide kattintva elérhető a DecanterWorldWineAward eredményeinek magyar vonatkozású táblázata.

Természetesen számos tétel megtalálható közülük a BorSor üzletben!

blog1_22.jpg

komment
süti beállítások módosítása